Uw partner in verbintenissenrecht

Het verbintenissenrecht draait om afspraken tussen mensen en bedrijven. Wat gebeurt er als iemand zich niet aan de afspraken houdt? Ook ligt de focus op hoe verplichtingen ontstaan en wat de gevolgen zijn als ze niet worden nagekomen.

Two professionals reviewing and signing documents.

Voor solide en waterdichte overeenkomsten

Good Law is dé expert in verbintenissenrecht. Wij zorgen dat uw overeenkomsten juridisch kloppend zijn. Is er een geschil? Dan staan we u krachtig bij om uw rechten te verdedigen.

In de dynamische wereld van zakendoen zijn overeenkomsten meer dan alleen papierwerk. Ze zijn de pijlers van uw succes en de fundamenten waarop solide samenwerkingen worden gebouwd. Of het nu gaat om (complexe) licentie-overeenkomsten of gedetailleerde afspraken tussen vennoten, Good Law beschermt uw belangen en creëert zo een robuuste basis voor uw business.

Specialismen samen voor maximale impact

Wij zijn uw partner in verbintenissenrecht en combineren dit met onze expertises in intellectueel eigendom, aansprakelijkheid, compliance en procesrecht. Of het nu gaat om het opstellen van contracten, het beschermen van uw bedrijfsgeheimen of het aanpakken van juridische geschillen, wij bundelen onze specialismen voor maximale impact en het beste resultaat voor u.

Good Law: verbintenis-experts in alle sectoren

Good Law is gespecialiseerd in verbintenissenrecht voor diverse sectoren. Hoewel verbintenissen vergelijkbaar zijn in alle sectoren, hebben ze steeds hun eigen specifieke uitwerking. We behandelen zaken van contractbreuk en aansprakelijkheid, en bieden dagelijks op maat gemaakte contractopstellingen en adviezen.

Bescherm uw eigendom met Good Law

Zorg dat uw rechten woorden nagekomen! Neem nu contact op met Good Law voor deskundig advies en een krachtig optreden bij inbreuken op uw intellectueel eigendom en bij andere zakelijke aansprakelijkheidskwesties.

White sneakers with yellow pants on tiled floor
  • Persoonlijke aanpak

    Elk traject is maatwerk, afgestemd op uw unieke situatie en behoeften.

  • Deskundige begeleiding

    Profiteer van onze diepgaande kennis en ervaring aangaande zakelijke aansprakelijkheid.

  • Proactieve houding

    We hebben een doortastend team met een sterke reputatie, waarop u kunt vertrouwen.

Veel voorkomende vragen

  • Ik bouw een app voor mijn klant, maar klant is ontevreden, wil niet betalen en beroept zich bij een incassotraject op slecht geleverd werk. Wat nu?

    Dat de klant zegt niet tevreden te zijn, betekent juridisch niets, maar daar houdt het goede nieuws mogelijk wel op. Dit soort situaties kan ontzettend complex zijn, zeker in de software-sector waar afspraken en verwachtingen over een op te leveren product vaak diffuus zijn.

    Allereerst is het belangrijk om zo veel mogelijk helderheid te krijgen over wat er precies is afgesproken. Welke specificaties waren overeengekomen, zijn er wijzigingen geweest tijdens het traject en wat is er verder tussentijds allemaal gezegd, en wat zijn de precieze redenen voor de ontevredenheid van de klant? 

    Soms worden afspraken bijvoorbeeld aangepast zonder dat beide partijen zich volledig bewust zijn van de gevolgen. Dit ophelderen kan al een begin van de oplossing zijn.

    Veel hangt verder af van de garanties die uw onderneming als opdrachtnemer heeft gegeven en de documentatie van de communicatie.  Zo kan het feit dat de communicatie niet goed is verlopen, wel degelijk voor een rechter een valabel punt van discussie vormen. 

    Anderzijds geldt dat wanneer een klant aangeeft ontevreden te zijn, dit juridisch gezien nog niet betekent dat de klant mag weigeren te betalen.

    Bij vertroebelde leverancier-klantrelaties probeert Good Law vaak eerst te mediëren – en daar hebben we goede redenen voor. Voor een rechter zijn dergelijke geschillen complex, zeker als er sprake is van eerdergenoemde onduidelijke afspraken of een diffuus proces. Vaak zal een rechter dan een deskundige aanwijzen om de kwaliteit van het geleverde werk te beoordelen. Dat kan veel tijd en kosten met zich meebrengen. 

    Rechtszaken over IT-projecten kunnen jaren duren en eindigen soms in een Salomonsoordeel waar geen van beide partijen volledig tevreden mee is.

    Andere kant van de medaille is: als de klant bijvoorbeeld een extra module heeft gevraagd, mag daar meerwerk voor worden gefactureerd. Daarbij is het essentieel er ook voor te zorgen dat de klant de indruk krijgt dat je als opdrachtnemer bereid bent tot een oplossing, zoals aanpassingen of duidelijkere afspraken over toekomstige samenwerking.

    Good Law heeft ruime ervaring in het bijstaan van zowel opdrachtnemers als opdrachtgevers. Ons advies: documenteer alle communicatie zorgvuldig, kijk kritisch naar je eigen garanties en afspraken, en probeer in overleg met de klant tot een oplossing te komen voordat het escaleert. Mediation is vaak effectiever, goedkoper en sneller dan procederen. Neem contact met ons op voor advies!

  • Ik heb mondelinge afspraken gemaakt een vennoot. Zijn die rechtsgeldig?

    Ja, mondelinge afspraken zijn rechtsgeldig, ook in zakelijke samenwerkingen. Alleen… je moet een mondelinge afspraak wel kunnen bewijzen. 

    Bewijslast kan komen uit e-mails, feitelijke handelingen of verklaringen die aantonen wat jullie destijds hebben afgesproken. 

    Bij langdurige samenwerkingen is een ‘paper trail’ vanaf het prille begin extra belangrijk. In zo’n samenwerking namelijk heeft een opdrachtnemer weliswaar allerlei handelingen verricht, maar sluiten die niet altijd aan bij de verwachtingen van de opdrachtgever. 

    Het luistert daarom extra nauw wat er precies is afgesproken. Een rechter zal sowieso kijken naar de schriftelijke tekst van de afspraken, alsook naar wat de bedoeling van een samenwerking is geweest, en ook naar wat partijen in billijkheid van elkaar mogen verwachten. 

    Zelfs bij samenwerkingen met vrienden adviseert Good Law om – eventueel samen – vanaf het begin helder op papier te zetten wat jullie hebben afgesproken. Dit voorkomt misverstanden en maakt het eenvoudiger om eventuele geschillen op te lossen. 

    Neem contact op voor advies of hulp bij het vastleggen van afspraken. 

  • Mijn bedrijf heeft een softwarepakket ontwikkeld waarmee ik naar het buitenland wil. Hoe doe ik veilig zaken met wederverkopers en gebruikers?

    De software is auteursrechtelijk beschermd, wat automatisch gebeurt zonder verdere stappen. Maar als bewijs dat het pakket door uw bedrijf is ontwikkeld, is het verstandig om een gedetailleerde en gedateerde omschrijving vast te leggen. 

    Beschrijf de functionaliteiten, eigenschappen en unieke kenmerken van het pakket en overweeg deze te deponeren bij een notaris, deurwaarder of advocaat. Dit kan cruciaal zijn om uw auteurschap aan te tonen bij eventuele geschillen.

    Voor gebruikers en wederverkopers is het belangrijk om heldere afspraken vast te leggen. Met gebruikers sluit u een licentieovereenkomst af, waarin u het gebruiksrecht onder specifieke voorwaarden regelt. Voor wederverkopers gebruikt u een distributieovereenkomst, waarin u afspraken maakt over de verkoop en verspreiding van de software. 

    U kunt hierbij overigens bepalen welk recht van toepassing is, zoals Nederlands recht. 

    Neem contact op met Good Law voor hulp bij het opstellen van overeenkomsten of het vastleggen van uw software.

  • Samen met een compagnon heb ik een succesvol bedrijf uitgebouwd. Maar mijn compagnon is weggegaan en biedt nu hetzelfde product aan. Wat nu?

    Bonje met een vertrokken compagnon brengt vaak complexe juridische en zakelijke vraagstukken met zich mee. Veel hangt af van de afspraken die destijds zijn gemaakt en de rechten die zijn vastgelegd. Ga daarom op zoek naar alle informatie die u kunt vinden. Wat voor u een onbenullige mail lijkt, kan juridisch belangrijk zijn.

    Dat iemand het product heeft bedacht bijvoorbeeld, betekent niet automatisch dat hij of zij het exclusief mag gebruiken. Als er niets is vastgelegd of geregistreerd, behoren de rechten vaak toe aan de onderneming waarin het product is ontwikkeld.

    Een snelle oplossing bij ruzie is het uitkopen van de vertrokken compagnon, zodat de onderneming alle rechten behoudt en het product exclusief mag gebruiken. Hier staat echter tegenover dat de compagnon individuele registraties kan hebben, zoals octrooien of modellen / merken op eigen naam. Dit kan de situatie aanzienlijk compliceren en vereist een zorgvuldige juridische beoordeling van wie welke rechten toekomen.

    Het advies van Good Law: onderzoek de juridische situatie grondig en bepaal op basis daarvan een strategie. Dit kan variëren van onderhandelingen en een schikking tot juridische stappen. Neem voor een verkennend gesprek contact met ons op!

Onze andere expertises

Good Law biedt een compleet pakket aan juridische diensten op het gebied van zakelijke aansprakelijkheid.