Citaat, of plagiaat? Een interview

  • Insight

24 november 2021

Good Law Logo image

Redactie

Person holding large stack of papers in office

Partner Sander Verbeek van Good Law sprak met Boekenbusiness over de grenzen van het auteursrecht voor schrijvers. Veel schrijvers weten dat plagiaat verboden is, maar blijven toch met vragen zitten. 

Partner Sander Verbeek van Good Law sprak met Boekenbusiness over de grenzen van het auteursrecht voor schrijvers. Veel non-fictieschrijvers weten dat plagiaat verboden is, maar blijven toch met vragen zitten. Waar ligt bijvoorbeeld de grens tussen citeren en schenden? Hoe zit het met het overnemen van tabellen of modellen? En wat doe je als je niet alle bronnen kunt achterhalen?

Geen exacte wetenschap

Het auteursrecht laat ruimte voor interpretatie, legt Verbeek uit. ‘De wet is geen exacte wetenschap,’ zegt hij, ‘geen kwestie van één plus één is twee.’ Discussies over boeken en citaten eindigen zelden bij de rechter, omdat dat vaak te kostbaar is. Toch blijft het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan en te begrijpen wat wel en niet mag.

Verbeek benadrukt dat ideeën vrij zijn, maar de uitwerking daarvan beschermd is. Dat betekent dat je de kern van een theorie mag gebruiken, maar het letterlijk overnemen van teksten of modellen zonder toestemming niet mag. ‘Schrijf een theorie in je eigen woorden en voeg er je eigen inzichten aan toe,’ adviseert hij. Ook foto’s en illustraties mogen niet zomaar gebruikt worden. Er moet een directe functionele relatie zijn met je tekst, en de bron moet altijd vermeld worden.

Praktische tips voor non-fictieschrijvers

Volgens Verbeek is het belangrijk om tijdens het schrijfproces bij te houden welke bronnen je gebruikt. Een digitaal dagboek of overzicht van citaten en bronnen kan later veel problemen voorkomen. Twijfel je over een citaat of overname? Dan is een disclaimer een handige manier om verantwoordelijkheid te tonen. “Geef aan dat je je best hebt gedaan om alles correct te regelen, en biedt aan om eventuele rechten te bespreken,” zegt Verbeek.

Voorkomen is beter dan genezen

Met duidelijke bronvermeldingen en een eigen invalshoek kun je het risico op auteursrechtelijke claims minimaliseren. Toch is preventie altijd beter. Verbeek adviseert schrijvers om in een vroeg stadium advies in te winnen bij een specialist. “Een goede voorbereiding voorkomt een hoop gedoe.”

Wil je alle vijftien vragen en antwoorden lezen? Het volledige artikel vind je op de website van Boekenbusiness.

Recent verschenen

Freeriders tegen de lamp: terechte schadevergoeding voor Dassault

De Rechtbank Noord-Holland kende Dassault Systèmes een schadevergoeding toe op basis van misgelopen licentie-inkomsten. Hooks Creative en Soopl gebruikten SolidWorks zonder licentie en maakten zo inbreuk op het auteursrecht.

Insight

Nieuw: snellere en effectievere geschilbeslechting voor aandeelhouders

De Wet aanpassing geschillenregeling en verduidelijking ontvankelijkheidseisen enquêteprocedure (Wagevoe) maakt het makkelijker om aandeelhoudersgeschillen snel en doeltreffend te beslechten.

Nieuws

Geoblocking en auteursrecht: hoe ver reikt de bescherming?

De Hoge Raad vraagt het Hof van Justitie van de EU om duidelijkheid over de juridische status van geoblocking en VPN’s bij auteursrechtelijk beschermde werken. Wat betekent dit voor online publicaties?

Insight

Deel dit artikel

White sneakers with yellow pants on tiled floor

Wilt u een afspraak maken?

Voor een afspraak met een van onze advocaten, voor advies of oriëntatie, ontvangen wij u graag op ons kantoor in Ouderkerk aan de Amstel of we komen naar u toe.

  • Topspelers in de markt
  • Altijd hoge kwaliteit
  • Deskundig en discreet

No spam, ever.