Good Law heeft Tommy Hilfiger succesvol bijgestaan in een merkenrechtelijke zaak over parallelhandel van Amerikaanse merkkleding naar de Europese Unie. Lees meer over de uitspraak en de implicaties.
Good Law heeft Tommy Hilfiger bijgestaan in een complexe merkenrechtelijke kwestie rond de parallelhandel van merkkleding. De zaak betrof kleding bestemd voor de Noord-Amerikaanse markt die zonder toestemming in de Europese Unie werd verkocht en aangeboden.
Parallelhandel en merkinbreuk
De Amerikaanse distributeur Premium Distribution Corp bracht zonder toestemming kleding van Tommy Hilfiger op de Europese markt. Naast het fysiek verkopen van de producten, werden de merken ook gebruikt op websites toegankelijk vanuit de Europese Unie en in zakelijke communicatie zoals aanbiedingsmails, facturen en een ‘brandlist’.
Hoewel Premium niet betwistte dat deze handelingen hadden plaatsgevonden, beriep het bedrijf zich op het ‘ex works’-principe. Hierbij wordt gesteld dat de verantwoordelijkheid en risico’s van de zending bij de koper liggen zodra de producten zijn verzonden.
Oordeel van de rechtbank
De rechtbank verwierp het verweer van Premium. Zij oordeelde dat de wijze van levering (‘ex works’) niet relevant is voor de vraag of sprake is van merkinbreuk. Het gebruik en de verkoop van de producten in de Europese Unie vormden merkinbreuk, ongeacht hoe het transport was geregeld.
Dit oordeel bevestigt dat bedrijven geen gebruik kunnen maken van transportverdedigingen om merkinbreuk te rechtvaardigen. De verkoop en levering van producten aan Europese detailhandelaren zonder toestemming is in strijd met het merkenrecht.
Conclusie, volgens Good Law
De uitspraak onderstreept het belang van strikte naleving van merkenrechten, vooral bij internationale handel. Good Law blijft zich inzetten voor bedrijven zoals Tommy Hilfiger om hun intellectuele eigendom te beschermen.