De Rechtbank Rotterdam heeft een belangrijke uitspraak gedaan in een zaak tussen ANP en een taxibedrijf over de aansprakelijkheid van website-eigenaren. Het taxibedrijf schond de auteursrechten van ANP door zonder toestemming en zonder naamsvermelding een foto op zijn website te plaatsen. Mijn commentaar.
De Rechtbank Rotterdam heeft in een zaak tussen ANP en een taxibedrijf een belangrijke uitspraak gedaan over de verantwoordelijkheid van website-eigenaren. Het taxibedrijf maakte inbreuk op de auteursrechten van ANP door een foto zonder toestemming en naamsvermelding op de website te plaatsen.
Wie is verantwoordelijk?
Het taxibedrijf voerde aan dat de website door een derde partij was gebouwd en dat het erop vertrouwde dat het gebruik van de foto was toegestaan.
De rechter stelde echter vast dat de openbaarmaking van een foto in beginsel wordt toegerekend aan de eigenaar of beheerder van de website. Of de foto door de eigenaar zelf of door een derde partij is geplaatst, maakt daarbij geen verschil.
Verplichtingen van websitebeheerders
Van een websitebeheerder mag worden verwacht dat deze zorgt voor naleving van auteursrechtelijke regels. Dit betekent dat er geen foto’s of andere content op de website mogen staan die inbreuk maken op auteursrechten. Website-eigenaren moeten zich ervan verzekeren dat alle inhoud op hun website legaal is gebruikt, ongeacht wie deze heeft geplaatst.
Implicaties voor website-eigenaren
Deze uitspraak benadrukt de verantwoordelijkheid van websitebeheerders. Het is cruciaal om afspraken te maken met externe partijen die aan de website werken en na te gaan of alle gebruikte afbeeldingen en content vrij van rechten zijn of met toestemming zijn verkregen.