De Reclame Code Commissie heeft eind vorig jaar geoordeeld over twee klachten tegen reclame-uitingen van energieleverancier Vattenfall. Dat maakte zich schuldig aan misleidende reclame. Een korte analyse.
De Reclame Code Commissie heeft eind vorig jaar geoordeeld over twee klachten tegen reclame-uitingen van energieleverancier Vattenfall. Het ging om een televisiecommercial en een krantenadvertentie waarin werd gesuggereerd dat Vattenfall energie opwekt uit uitsluitend schone bronnen zoals wind, waterkracht en zon.
De Commissie oordeelde dat deze uitingen misleidend zijn omdat ze een onvolledig beeld schetsen van de huidige energieopwekking van Vattenfall.
Een ambitie of de werkelijkheid?
De klachten draaiden om de vraag of Vattenfall met de reclame-uitingen de indruk wekte dat haar energie volledig uit duurzame bronnen afkomstig is. De Reclame Code Commissie overwoog dat Vattenfall in de uitingen onvoldoende duidelijk maakt dat het hier gaat om een toekomstambitie en niet om de huidige feitelijke situatie.
De gemiddelde consument krijgt na het zien van de commercial of het lezen van de advertentie de indruk dat vrijwel alle door Vattenfall geleverde energie al wordt opgewekt uit schone bronnen. In werkelijkheid is dat slechts een deel.
Misleidende advertenties
Omdat dit niet duidelijk wordt gemaakt en de nadruk volledig ligt op schone energie, oordeelde de Commissie dat de uitingen misleidend zijn.
Strijd met de Milieu Reclame Code
Volgens de Commissie zijn de reclame-uitingen in strijd met artikel 2 van de Milieu Reclame Code (MRC). Dit artikel bepaalt dat een milieuclaim geen suggestie mag bevatten die de consument misleidt over de bijdrage van een adverteerder aan een schoner milieu. De suggestie dat Vattenfall al volledig gebruik maakt van schone energiebronnen voldoet niet aan deze norm.
Aanbeveling: pas de reclame-uitingen aan
De Reclame Code Commissie beveelt Vattenfall aan om geen reclame meer te maken waarin de feitelijke situatie onvoldoende wordt toegelicht. De focus op schone energie moet in de juiste context worden geplaatst om consumenten een realistisch beeld te geven.