De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een leidraad gepubliceerd over duurzaamheidsclaims. De regels moeten ervoor zorgen dat financiële ondernemingen en pensioenuitvoerders transparant, feitelijk en niet-misleidend communiceren over duurzaamheid.
Duurzaamheidsclaims zijn steeds vaker onderdeel van marketing en communicatie in de financiële sector. Banken, verzekeraars en pensioenuitvoerders adverteren met ‘groene’ producten, duurzame investeringen en maatschappelijk verantwoorde strategieën.
Hoe betrouwbaar zijn die claims? Om consumenten en beleggers te beschermen tegen misleiding, publiceerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) leidraad voor duurzaamheidsclaims.
De leidraad bevat richtlijnen voor financiële instellingen en pensioenuitvoerders en stelt dat duurzaamheidsclaims:
- Juist, representatief en actueel moeten zijn: claims mogen niet in tegenspraak zijn met andere informatie en moeten het volledige beeld schetsen.
- Concreet en goed onderbouwd moeten zijn: vage termen of loze beloften zijn niet toegestaan; claims moeten gebaseerd zijn op verifieerbare feiten.
- Begrijpelijk, passend en vindbaar moeten zijn: complex jargon en misleidende suggesties moeten worden vermeden.
De AFM wijst erop dat misleidende duurzaamheidsclaims het vertrouwen in de sector kunnen schaden en concurrentievervalsing in de hand kunnen werken.
Door deze leidraad krijgen bedrijven handvatten om hun communicatie op orde te brengen en voorkomen ze juridische problemen.
Naast op deze nieuwe leidraad van de AFM kunnen bedrijven ook terugvallen op de Reclamecode voor Duurzaamheidsclaims (RDC), die onderdeel is van de Nederlandse Reclamecode.
Good Law benadrukt het belang van heldere regels
Good Law ziet deze leidraad als een noodzakelijke stap om greenwashing tegen te gaan. Bedrijven moeten zorgvuldig omgaan met duurzaamheidsclaims, zeker nu regelgeving en handhaving strenger worden, en, laat dat voorop staan, duurzaamheid een eigen belang is!
Voor meer informatie, zie ook: